
Otpornost na antibiotike, odnosno antibiotska rezistencija, s vremenom se smiruje, tako barem pokazuje nova studija Sveučilišta u Lausanni čiji su rezultati objavljeni u PLOS Pathogens. Antibiotska rezistencija jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema koji godišnje, procjenjuje se, pridonosi smrti pet milijuna ljudi u svijetu, pa je razumijevanje njenih dugoročnih kretanja presudno za pronalaženje rješenja za njeno nadvladavanje.
Osam bakterijskih vrsta
U ovoj su studiji istraživači analizirali otpornost na lijekove u više od tri milijuna bakterijskih uzoraka prikupljenih u 30 europskih zemalja od 1998. do 2019. godine, a uzorci su obuhvatili osam vrsta bakterija važnih za javno zdravlje, među kojima su Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae. Otkrili su da, iako otpornost na antibiotike u početku raste kao odgovor na upotrebu antibiotika, ona ne raste unedogled. Umjesto toga, stope otpornosti dostigle su ravnotežu tijekom 20-godišnjeg praćenja kod većine bakterijskih vrsta. Uporaba antibiotika utjecala je na brzinu stabilizacije razina otpornosti, kao i na varijabilnost stopa otpornosti u različitim zemljama, no povezanost između uporabe antibiotika i promjena u rezistenciji bila je slaba, što sugerira da su u igri i dodatni, još nepoznati čimbenici.
Srednja razina
Istraživači naglašavaju da nastavak porasta rezistencije na antibiotike nije neizbježan. Kad su promatrali njenu dinamiku kod pojedinih važnih bakterijskih patogena diljem Europe u posljednjih nekoliko desetljeća, često se pokazalo da učestalost rezistencije u početku raste, a zatim se stabilizira na srednju razinu. Potrošnja antibiotika u nekoj zemlji objasnila je i brzinu početnog povećanja i razinu stabilizacije.
- Studijom smo htjeli doznati povećava li se učestalost rezistencije na antibiotike u Europi sustavno i dugoročno – rekla je Sonja Lehtinen sa Sveučilišta u Lausanni. - Umjesto toga, našli smo obrazac po kojem, nakon početnog povećanja, frekvencije otpora imaju tendenciju dosezanja stabilnog platoa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....