SHUTTERSTOCK
Zdraviji izbor

Antioksidansi i minerali glavni su aduti ovog vlažnog šećera, idealnog za pripremu uskršnjih slastica

Tamni kristali namirnice daju mu mekanu konzistenciju, gotovo brašnastu i teksturu koja se lako stapa s drugim sastojcima

Bojom i aromom sličan melasi, muscovado šećer je prava zvijezda svake kuhinje, a naročito one veganske. Mali kristali tamno smeđe boje, intenzivne arome koja vuče na karamel, s delikatnom notom sladića u podlozi savršen su izbor za pripremu svake slastice koju možete zamisliti. Muscovado je nerafinirani šećer proizveden od šećerne trske koji potječe s Mauricijusa, a dobiva se tako što se rezana šećerna trska lomi i preša kako bi se dobio sok koji se potom taloženjem i filtracijom pročišćava. Sok se zatim isparavanjem pretvara u gusti sirup koji prolazi kroz tri faze kristalizacije, ovisno o vrsti šećera koja se želi dobiti. Svaka faza znači veći udio melase u kristalima te time i bogatiju aromu.

image

Žličica muscovalda sadrži 11 kalorija, a glikemijski indeks je isti kao onaj rafiniranog šećera

SHUTTERSTOCK

Antioksidansi i minerali su njegovi aduti

Sam postupak omogućava zadržavanje hranjivih tvari u šećeru. S obzirom na to da muscovado sadrži više melase od drugih vrsta šećera, sadrži i nešto od antioksidativnih svojstava melase. Antioksidansi prisutni u muscovadu, iako u maloj količini, svakako su dobrodošli s obzirom na njihovu važnu u logu u sprečavanju oštećenja stanica uslijed djelovanja slobodnih radikala. Uz to, muscovado šećer je vrlo cijenjen i zbog udjela mineralnih soli, prvenstveno željeza, ali i fosfora, kalcija, magnezija i kalija. Ipak, nemojte misliti da je ovaj šećer "light" verzija i da ne morate paziti na količinu: žličica sadrži 11 kalorija, a glikemijski indeks muscovada isti je kao onaj rafiniranog šećera.

I muscovado je ipak "samo" šećer

Iz tog razloga preporučeni dnevni unos je isti onaj koji vrijedi i za "obični" rafinirani šećer. No, s obzirom na to da se u procesu proizvodnje ne podvrgava toliko kemijskim obradama kao tradicionalni šećer, muscovado je omiljen izbor u biološkoj, kao i u veganskoj kuhinji Osim toga, ne sadrži gluten i laktozu te je stoga prikladan i za osobe koje ne podnose te tvari. Mali, tamni kristali muscovado šećera daju mu mekanu konzistenciju, gotovo brašnastu i teksturu koja se lako stapa s drugim sastojcima i lako se rastapa, što ga čini odličnim izborom za zaslađivanje toplih i hladnih napitaka. Zbog svoje gustoće i ljepljivosti često se naziva još i "vlažnim šećerom", a naročito je koristan sastojak u svakoj kuhinji zbog svoje svestranosti i sposobnosti podnošenja visokih temperatura.

Kako ga koristiti

Okus je sličan okusu melase, a upotrebljava se u kuhinji na isti način kao i običan šećer od trske. Može se koristiti za pripremu najrazličitijih jela, od dizanih i prhkih tijesta do keksa, torta i kolača i onih uskrsnih, voćnih slastica, krema i pudinga, ali i za zaslađivanje jutarnjih žitarica. No, možete ga koristiti i u pripremi slanih jela, primjerice za glaziranje mesa i povrća, za marinade ili za pripremu barbeque umaka. Pokušajte ga koristiti i u kavi ili čaju umjesto bijelog šećera: osim što ćete tako unijeti više minerala, zbog njegovog intenzivnijeg okusa, trebat će vam manja količina. To inače vrijedi i za upotrebu u pripremi slanih i slatkih jela jer zbog njegove intenzivne arome i vlažne teksture, obično je potrebno malo prilagoditi količinu ako ga koristite umjesto bijelog šećera. Stoga uvijek započnite s manjom količinom od one navedene u receptu, kušajte pa, ako je potrebno, dodajte još malo.

11. travanj 2025 09:07