SHUTTERSTOCK
Dovoljno je 30 grama

Dodajte ovu malu, ali moćnu namirnicu u svoj doručak za prirodno snižavanje krvnog tlaka i tjelesne mase

Radi lakšeg probavljanja i apsorpcije hranjivih tvari, najbolje ih je konzumirati mljevene

Brojne životne navike, poput nedostatka tjelesne aktivnosti, prekomjernog unosa alkohola, pušenja i prehrane bogate natrijem, mogu pridonijeti povišenom krvnom tlaku. No, jeste li znali da i preskakanje doručka može povećati rizik od hipertenzije?

Prema istraživanju objavljenom 2022. godine u magazinu International Journal of Hypertension, osobe koje preskaču doručak imaju 20 posto veći rizik od visokog tlaka u usporedbi s onima koji redovito doručkuju.

image

Dodavanje lanenih sjemenki u prehranu može dodatno pomoći u snižavanju krvnog tlak

SHUTTERSTOCK

Birajte pametno

Naravno, to ne znači da biste odmah ujutro trebali u sebe strpati nekoliko krafni i prženu slaninu - već jesti pametno. Doručak ne samo da pokreće metabolizam nakon noćnog posta, već može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjenju ukupnog unosa kalorija tijekom dana. Redoviti doručak također može pozitivno utjecati na krvni tlak.

Dodavanje lanenih sjemenki u prehranu može dodatno pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Istraživanje objavljeno u magazinu Clinical Nutrition pokazalo je kako konzumacija proizvoda od lana značajno smanjuje sistolički i dijastolički krvni tlak.

Lanene sjemenke su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i lignanima, koji zajedno doprinose zdravlju srca. Možete dodati žlicu mljevenih lanenih sjemenki u zobenu kašu, jogurt ili smoothie. Ili ih ubaciti u u tijesto za kruh, muffine ili palačinke.

Što duže konzumirate sjemenke lana, rezultati su bolji. One također mogu pomoći kod gubitka težine; studija iz 2022. godine objavljena u časopisu Explore pokazala je da su osobe koje su dodale 30 grama (oko četiri žlice) lanenih sjemenki u svoju dnevnu prehranu tijekom 12 tjedana izgubile na težini i smanjile razinu kolesterola.

Važno je napomenuti da je lanene sjemenke najbolje konzumirati mljevene, jer ih tijelo tako lakše probavlja i apsorbira njihove hranjive tvari.

16. travanj 2025 18:54