
Smatra se supernamirnicom, čak i najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Ova biljka grmolikog rasta otporna je na hladnoću i razne nametnike i sve je češći izbor u domaćim vrtovima. Njene male, tamnoplave bobice dozrijevaju krajem kolovoza i rujna, no zahvaljujući mogućnosti zamrzavanja, sušenja ili prerade u sokove, džemove i sirupe - dostupne su tijekom cijele godine. Opore bobice aronije možda neće oduševiti nepce na prvi zalogaj, ali nutricionisti ih zbog njihove iznimne nutritivne vrijednosti smatraju jednim od najsnažnijih prirodnih saveznika zdravlju.
Aronija obiluje antioksidansima posebice antocijaninima zbog čega je svrstana među najjače poznate prirodne antioksidanse. Uz to, plod sadrži obilje vitamina C, K, A i E i minerale poput kalija, kalcija, magnezija i cinka, te vlakna koja potiču zdravu probavu. Svježa aronija najbolje se konzumira u količini od 200 do 300 grama na dan, a odlično se slaže s jabukama, borovnicama, bananom u smoothieju ili kao dodatak žitaricama i jogurtu.
Zaštita od bolesti
No, osim što hrani organizam iznutra, aronija ima i snažno preventivno djelovanje pa tako mnogobrojna istraživanja, od kojih i ovo, pokazuju da ima antikancerogeno djelovanje i pomaže u uništavanju stanica tumora, štiti jetru, potiče rad štitnjače i čuva srce. Budući da je iznimno bogata antioksidansima čuva zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi od oksidativnog stresa usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti. Stimulira rad štitnjače pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.
U 100 grama sušenih bobica nalazi se 16 grama vlakana, koja pomažu održavanju normalne funkcije probavnog sustava, što pak povoljno utječe na imunosni sustav.
Ispijanje soka
Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se pola do decilitar soka na dan, dva tjedna u svako godišnje doba. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako se konzumira nakon jela. Također, visok sadržaj pektina i voćnih kiselina kod osoba s osjetljivim želucem može izazvati mučninu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....