
Prelazak s tipične zapadnjačke prehrane bogate industrijskom hranom na tradicionalnu afričku prehranu koja se bazira na povrću, vlaknima i fermentiranim namirnicama može smanjiti upalu i poboljšati imunološki odgovor. To je pokazala nova studija nedavno objavljena u časopisu Nature Medicine, koju je na Sveučilištu KCMC u Tanzaniji proveo međunarodni tim stručnjaka u suradnji sa stručnjacima sa Sveučilišta u Bonnu i Sveučilišta u Firenzi.
Prema autorima studije, dovoljna su dva tjedna zapadnjačke prehrane da se u krvi poveća razina upalnih markera i aktiviraju metabolički procesi povezani s kroničnim bolestima poput dijabetesa, srčanih i krvožilnih bolesti i imunosnih poremećaja. Osim toga, reakcija organizma na patogene postaje manje učinkovita te tijelo čini ranjivijim i podložnijim bolestima. Problematično je to što je tipična zapadnjačka prehrana najčešće bazirana na hiper kaloričnoj hrani, ultra prerađenim namirnicama, bijelom kruhu i prženim krumpirićima, rafiniranim šećerima i zasićenim mastima te velikoj količini soli.
Dobrobiti tradicionalne afričke prehrane
Osobe koje su usvojile tradicionalnu afričku prehranu, kako je pokazala studija, imale su značajan pad upalnih markera u krvi. Radi se o prehrani koja uključuje obilje voća i povrća, mahunarke i integralne žitarice te fermentiranu hranu (poput napitka od fermentirane banane). Neki od sudionika u istraživanju zadržali su takvo poboljšano stanje čak i četiri tjedna nakon što su ponovo promijenili prehranu, što pokazuje da čak i kratkoročne promjene u prehrani mogu imati dugotrajne pozitivne učinke.
Zamjena prehrane
Znanstvenici su u studiju uključili 77 zdravih muškaraca iz urbanih i ruralnih dijelova Sjeverne Tanzanije koji su ili bili naviknuti na zapadnjačku prehranu ili su se držali svoje tradicionalne afričke prehrane s jelima kao što je "kiburu" (kuhane zelene plantana banane s grahom), fermentirane banane ili "mbege" (blago alkoholno piće spravljeno od fermentiranih banana i afričkog prosa). Nakon što su tjedan dana jeli svoju uobičajenu hranu, znanstvenici su ih zamolili da na dva tjedna zamjene jelovnike. Nekoliko urbanih ispitanika zamoljeno je da ostanu na svojoj zapadnjačkoj prehrani, ali da uz nju tjedan dana piju "mbege". Tijekom studije znanstvenici su ispitanicima uzimali uzorke krvi kako bi analizirali tipove stanica, proizvodnju citokina i brojnih metaboličkih tvari. Osobe koje su se s tradicionalne afričke prehrane prebacile na hranu poput kobasica i bijelog kruha pokazale su povišenu razinu upalnih proteina i markera metaboličkih poremećaja te značajan pad imunosnog odgovora na brojne gljivične i bakterijske patogene. Uz to, blago su se udebljali, što se može smatrati rizičnim faktorom za razne druge metaboličke promjene. Za razliku od njih, osobe koje su sa zapadnjačke prehrane prešle na tradicionalnu afričku, bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i fermentiranom hranom imale su poboljšanje protuupalnih reakcija i funkcija imunološkog sustava. Čak i treća skupina ispitanika, oni koji su ostali na zapadnjačkoj prehrani, ali su tjedan dana pili tradicionalni napitak od fermentirane banane, imala je značajne dobrobiti u vidu poboljšane aktivacije važnih obrambenih stanica neutrofila i poboljšanog kemijskog odgovora na gljivične patogene poput Candide. Ono što je zaista bilo iznenađujuće jest da je utjecaj dvotjedne zamjene prehrane bio vidljiv i 4 tjedna kasnije, što jasno govori u prilog tome da zdrave promjene mogu biti dugotrajne.
Tradicionalna afrička prehrana "ugrožena" čak i u Africi
Studija je ukazala i na velik problem, odnosno na činjenicu da urbanizacija i ekonomski razvoj u Africi sve više "guraju" ljude prema zapadnjačkim prehrambenim modelima, što povećava rizike za razvoj kroničnih bolesti.
- Izuzetno je važno isticati vrijednost tradicionalne afričke prehrane, kao što se to čini s tradicionalnom mediteranskom ili japanskom prehranom. Naš rad je pokazao koliko je dubok učinak prehrane na upalu i metabolizam – naglasio je Quirijin de Mast, internist i autor studije.
Ovo je istraživanje inače prvo koje je na kompletan način mapiralo sve pozitivne učinke afričke prehrane na zdravlje, a rezultati su i više nego jasni. Promjena prehrane može promijeniti i stanje našeg zdravlja, čak i ako tu promjenu uvedemo samo privremeno. A tradicionalna afrička prehrana ima sve što je potrebno da stoji rame uz rame s mediteranskom prehranom koju medicinska struka uvijek ističe kao idealan model zdrave prehrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....