SHUTTERSTOCK
U nekoliko minuta

Jedino ćete ovakvom pripremom sačuvati najviše hranjivih sastojaka u povrću, a i uštedjet ćete novac

U zamrzivaču blanširano povrće može trajati oko osam mjeseci

Jednostavnom i brzom metodom obrade brojne vrste povrća možete pripremiti za daljnje kuhanje, za sušenje ili dehidriranje ili pak za smrzavanje. Ta je metoda blanširanje, odnosno kratko prokuhavanje i brzo hlađenje, pomoću kojeg će povrće postati nježno hrskavo, a zdravi sastojci ostat će sačuvani u njemu. Po riječima nutricionistice Steph Grasso nakon blanširanja povrće u zamrzivaču možete čuvati mjesecima, a na pripremu nećete izgubiti puno vremena. Grasso je sve prikazala na TikToku, a objasnila je i zbog čega preferira blanširanje povrća.

- Blanširanje pomaže zadržati hranjive tvari u povrću tako što zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuju razgradnju i gubitak hranjivih tvari tijekom vremena. Enzime zaustavlja prokuhavanje i potom brzo hlađenje u ledenoj vodi, čime se hranjive tvari "zaključavaju" u namirnici, a boja, tekstura i kvaliteta povrća ostaju netaknute . objasnila je.

Takvim postupkom dobit ćete mnogo više hranjivih tvari iz povrća nego kad biste ga jednostavno spremili izravno u zamrzivač. Bez blanširanja prije smrzavanja, enzimi u namirnici nastavit će raditi, što dovodi do gubitka hranjivih tvari. Osim toga, smrzavanje bez pripreme uništit će teksturu povrća.

Rok trajanja

- Blanširanje povrća kod kuće slično je postupku koji koriste tvrtke koje proizvode smrznutu hranu. Poput kupovnog smrznutog povrća, povrće koje blanširate kod kuće i potom smrznete moći ćete sigurno koristiti mjesecima - rekla je nutricionistica i terapeutkinja Katherine Metzelaar.

U zamrzivaču blanširano povrće može trajati oko osam mjeseci. Blanširanje, prema tome, pomaže da namirnice traju dulje i omogućuje da iskoristite svježe kupljeno povrće koje bi se možda inače pokvarilo, kaže Grasso, što znači da ćete bacati manje hrane i manje novca.

Kako to učiniti

  1. Blanširanje povrća nije komplicirano. Prema nutricionistici Grasso, ovo je pet koraka za blanširanje.
  2. Operite, očistite i narežite povrće.
  3. Stavite ga u kipuću vodu na tri do četiri minute.
  4. Procijedite.
  5. Stavite ga zdjelu s ledenom vodom na jednu do četiri minute, ovisno o vrsti povrća.
  6. Izvadite povrće iz ledene kupke, osušite na papirnatom ručniku, stavite u vrećicu za smrzavanje i pohranite u zamrzivač.

Vrijeme prokuhavanja ovisi o vrsti povrća. Kako kaže Matzelaar, delikatnije zeleno povrće, poput špinata, može trebati samo minutu do dvije, dok su za ono čvršće, poput mrkve ili brokule, potrebne tri do četiri minute.

- Povrće ne treba prokuhavati dulje od preporučenog vremena. Pretjeranim blanširanjem postat će kašasto, dok nedovoljnim nećete zaustaviti enzime koji razgrađuju hranjive tvari - rekla je nutricionistica.

Ona preporučuje blanširanje u malim serijama, jer ako ubacite u vodu previše povrća odjednom, temperatura vode može pasti, pa će blanširanje biti manje učinkovito. Ne štedite ni na ledu - provjerite je li ledena kupka u zdjeli doista dovoljno hladna kako bi kuhanje potpuno prestalo. Mlaka voda neće ga naglo prekinuti, a upravo to je ovdje potrebno.

Ravno u lonac

Praktično je i što smrznuto povrće, za razliku od mesa, ne treba odmrzavati prije kuhanja. Ono može ići ravno u tavu, lonac ili pećnicu.

- Imajte na umu da je povrće već djelomično skuhano tijekom blanširanja, pa biste trebali izbjeći prekuhavanje. Također, smrznuto povrće otpušta malo vode dok se zagrijava, pa ćete možda morati prilagoditi recept ako bi previše vlage smetalo jelu - upozorila je Matzelaar.

Uključivanjem ovog jednostavnog načina pripreme, sačuvat ćete povrće i hranjive tvari u njemu i lakše kombinirati obroke. No, zašto biste to radili kad možete kupiti već smrznuto povrće? Kako kaže Grasso, blanširanjem i smrzavanjem možete spasiti svježe povrće ako ste kupili prevelike količine, osim toga, kod kuće možete lako odrediti veličinu porcija koje ćete zamrznuti, kako ne biste skuhali previše i zatim bacili ostatke. Nadalje, zamrzavanje kod kuće odlična je ideja ako imate svoj vrt, ako želite spremiti raznovrsnije povrće, jer u trgovinama ipak dominira šest-sedam vrsta, ako želite izbjeći aditive i začine koji se ponekad dodaju smrznutom povrću, ako vam ne odgovara okus kupovnog smrznutog povrća ili, primjerice, ako ste na vrhuncu sezone kupili veću količinu povrća po povoljnim cijenama.

29. siječanj 2025 10:10