Postoje genijalni recepti sa zobi od kojih možete napraviti ukusan ručak ili večeru.

 FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
Recepti koje morate probati

Ne, zobene pahuljice ne morate jesti samo za doručak... Od njih možete napraviti varivo ili ćufte

Zob je odlična u kombinaciji s raznim namirnicama i može biti odlična baza za ručak ili večeru

Kad vam netko spomene zob ili zobene pahuljice, prvo pomislite na doručak? Mi isto. Obično zamišljamo zobenu kašu s bananama ili bobičastim voćem. Međutim, to razmišljanje je vrlo ograničavajuće, i to ćemo vam dokazati. Postoje genijalni recepti sa zobi od kojih možete napraviti ukusan ručak ili večeru te tako unijeti vlakna.

Zbog svog okusa, zob je odlična u kombinaciji s raznim namirnicama, kao što su gljive, sir, grah ili zeleno lisnato povrće. Isto tako, ukusna je u kombinaciji s mesom. Ovi recepti su dokaz za to.


Varivo od puretine, graha i zobi

Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 220 grama mljevene puretine
  • 1 velika zelena paprika
  • 1 crveni luk srednje veličine
  • 1 žlica cajun začina
  • 3/4 žličice morske soli
  • 250 ml pileće juhe
  • 400 grama rajčice narezane na kockice
  • 200 grama zobi
  • 400 grama crvenog graha


Priprema

1. Ugrijte ulje u velikoj neprianjajućoj tavi. Dodajte puretinu, papriku, luk, cajun začin i 1/4 žličice soli te kuhajte oko pet minuta. Ostavite po strani.

2. U drugi lonac dodajte pileću juhu, nasjeckane rajčice i ostatak soli te kuhajte dok ne proključa. Smanjite jačinu vatre na srednju, dodajte zob, grah i mješavinu puretine. Miješajte i kuhajte dok zob ne omekani, oko pet minuta.

3. Spremno je za posluživanje. Dobar tek!


Palačinke od špinata, rajčice, kozjeg sira i zobi

Sastojci

  • 110 ml niskomasnog mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 1 žličica korice limuna
  • 1 limun
  • 60 grama špinata
  • 80 grama brašna od slanutka (ali može i pšenično)
  • 30 grama zobenih pahuljica
  • 1/4 žličice morske soli
  • 50 grama mekog kozjeg sira
  • 100 grama cherry rajčica

Priprema

1. U posudi srednje veličine izmiješajte mlijeko, jaja, 1/2 žličice ulja i koricu limuna. Nakon što se smjesa ujednači dodajte špinat i pola rajčica.

2. U mješavinu dodajte brašno, zobene i sir. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.

3. U veliku neprianjajuću tavu dodajte ostatak ulja i ugrijte na vatri srednje jačine. Kao i klasične palačinke, napravite veličinu koja vam odgovora. Pecite palačinke dok ne postanu smeđe boje, oko dvije minute sa svake strane. Naravno, možda će vam trebati više ili manje vremena, ovisno o veličini pa se bolje vodite bojom.

4. Servirajte ih uz sir i ostatak rajčica. Nasjeckajte limun na komadiće i iscijedite sok po palačinkama.

5. Dobar tek!


Ćufte od leće, zobi i gljiva

Sastojci

  • 200 grama sušene leće
  • 1 lovorov list
  • 400 ml vode
  • 220 grama šampinjona
  • 60 grama zobenih pahuljica
  • 1 žličica origana
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • 40 grama svježeg peršina
  • 1/2 žličice sušenog timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani bijeli luk
  • 3-4 režnja češnjaka, nasjeckanog
  • 60 ml crnog vina
  • 1 žlica soja sosa
  • 2 jaja
  • sol i papar po potrebi


Priprema

1. Ugrijte pećnicu na 200 °C, a na pleh na kojem ćete peći ćufte stavite papir za pečenje.

2. U lonac dodajte leću, lovorov list i vodu i kuhajte dok ne zavrije. Zatim vatru smanjite na najmanju jačinu i kuhajte 10 minuta. (Leća će biti nedovoljno kuhana). Maknite s vatre, iscijedite i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Bacite lovorov list.

3. U blender stavite gljive, zob, leću, peršin i začine (origano, mljevena paprika, timijan). Blendajte dok smjesa nije usitnjena, ali ne i kašasta.

4. U velikoj tavi ugrijte ulje na vatri srednje jačine, dodajte nasjeckani luk i prstohvat soli. Kuhajte i miješajte dok luk ne postane proziran i pozlaćen po rubovima, oko pet minuta. Dodajte češnjak, kuhajte i miješajte oko 30 sekundi. Potom dodajte mješavinu leće i gljiva i kuhajte dok ne postane smeđa, oko pet minuta, uz neprestano miješanje.

5. U mješavinu ulijte crno vino i umak od soje. Nastavite kuhati i miješajte dok tekućina ne ispari. Maknite s vatre i mješavinu premjestite na tanjur. Dodajte sol i papar po želji. Neka se mješavina ohladi kako biste mogli rukovati s njom.

6. U maloj zdjeli pjenjačom izmutite jaja i dodajte ih mješavini leća i gljiva. Sve još jednom dobro izmiješajte. Rukama napravite male kuglice (ćufte). Ćufte stavite na papir za pečenje tako da između svake bude oko dva centimetra razmaka. Pecite ih u pećnici dok ne postanu zlatno smeđe boje, oko 35 minuta.

7. Spremno za posluživanje!


Azijska kaša s jajima i lukom

Sastojci

  • 600 ml povrtne juhe
  • 4 mlada luka (nasjeckana)
  • 2 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice morske soli
  • 100 grama zobenih pahuljica
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 žličice umaka od soje
  • 1 žličica sezama

Priprema

1. U lonac stavite povrtnu juhu, 3/4 mladog luka, đumbir i sol te kuhajte dok ne zavrije. Dodajte zobene i neka ponovno proključa. Smanjite vatru na srednju jačinu i pustite da kuha, povremeno miješajući, oko 20 minuta.

2. Prebacite sve u zdjelu, dodajte jaja, umak od soje, sezam i ostatak mladog luka. Spremno za posluživanje!

Linker
28. studeni 2024 00:16