SHUTTERSTOCK
Oprezno

Nije samo pelud kriva: Ovih šest namirnica mogu pogoršati sezonske alergije

Prilagođavanje prehrane može pomoći u smanjenju upala i učestalosti simptoma

Dolazak proljeća ne donosi samo ljepše vrijeme, već za mnoge koji pate od alergija označava početak sezone ispunjene kihanjem, kašljem, začepljenim nosom i drugim neugodnim simptomima. Iako je pelud najčešći uzrok tih reakcija, prehrana također može igrati važnu ulogu u ublažavanju ili pogoršanju simptoma. Prema riječima stručnjaka, prilagođavanje prehrane može pomoći u smanjenju upala i učestalosti simptoma, što prijelaz u novu sezonu čini znatno lakšim i podnošljivijim.

Veza između alergija na orašaste plodove i sezonskog peluda

Jedna od namirnica koja može biti posebno problematična za osobe s sezonskim alergijama su orašasti plodovi. Mnogima su već poznate alergije na orašaste plodove, no sezonske alergije na pelud drveća mogu povećati osjetljivost na određene orašaste plodove. Tako osobe s alergijama na pelud breze mogu primijetiti da su sklonije alergijskim reakcijama kada konzumiraju lješnjake ili bademe. To se događa jer su proteini u ovim orašastim plodovima slični onima u peludu breze, što dovodi do unakrsne reaktivnosti. Studija objavljena u The Journal of Allergy and Clinical Immunology objašnjava da imunosni sustav može pogrešno identificirati ove proteine kao peludne proteine, što izaziva reakciju.

Kamilica

Kamilica se često konzumira zbog svojih umirujućih svojstava, osobito u čajevima, no ona može biti skriveni okidač za alergične na pelud. Iako je poznata po svojim umirujućim učincima, kamilica sadrži proteine koji mogu unakrsno reagirati s peludom breze. Prema riječima nutricionistice Bid-Lose Francisque, ovo može izazvati simptome poput kožnih osipa, respiratornih problema, a u rijetkim slučajevima čak i anafilaksiju. Zanimljivo je da čak i visokokvalitetni proizvodi kamilice označeni kao čisti mogu nositi tragove peludi, što povećava rizik od alergijskih reakcija. Stoga ako ste skloni alergijama na pelud, najbolje je posavjetovati se s liječnikom prije nego što uključite kamilicu u svoju prehranu.

Iznenađujući utjecaj voća i povrća

Ako ste alergični na pelud breze, pelud ambrozije ili pelud trave, određeno voće i povrće može pogoršati simptome. Ovaj fenomen poznat je kao oralni sindrom alergije ili sindrom alergije na hranu-pelud, kada imunosni sustav pogrešno prepozna proteine u sirovom voću i povrću kao slične proteine u peludu. Ovisno o vrsti peludne alergije, možda ćete morati izbjegavati određenu hranu. Primjerice, ističe dijetetičarka, osobe s alergijama na pelud ambrozije mogu reagirati na banane, krastavce, lubenicu i tikvice. Oni s alergijama na pelud trave mogu osjetiti nelagodu od rajčica i naranči, dok osobe s alergijama na pelud breze mogu imati reakcije na jabuke, kruške, breskve, pa čak i na mrkvu. Međutim, važno je napomenuti da ne reagiraju svi s tim specifičnim alergijama na pelud na ove namirnice. Kuhanje ili guljenje voća i povrća može pomoći smanjiti rizik od reakcija, jer se proteini koji uzrokuju oralni sindrom alergije mogu razgraditi toplinom ili ukloniti guljenjem.

Loša strana začinjene hrane

Začinjena hrana može se činiti dobrim rješenjem za čišćenje sinusa tijekom sezone alergija, no ona može zapravo pogoršati situaciju. Dijetetičarka Lindsay Fencl objašnjava da začinjene paprike sadrže kapsaicin, spoj koji potiče proizvodnju histamina. Povećanje razine histamina može dovesti do pogoršanja simptoma alergije, uključujući suzne oči, curenje iz nosa i iritaciju usana i jezika. Ako ste osjetljivi na histamine, bilo bi mudro smanjiti unos začinjene hrane tijekom sezone alergija kako biste izbjegli dodatnu iritaciju.

Alkohol, dvostruka nevolja za osobe s alergijama

Za mnoge, čaša vina ili piva uobičajena je tijekom društvenih okupljanja, međutim, za osobe s alergijama, alkohol može biti dvosjekli mač. Mnogi alkoholni napitci, uključujući pivo, crno vino i pjenušava vina, sadrže visoke razine histamina. Istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola može pogoršati simptome peludnih alergija, što dovodi do kihanja, curenja iz nosa, pa čak i glavobolje. Dijetetičarka Alexandria Hardy objašnjava da alkohol, uz to što povećava razinu histamina, također inhibira proizvodnju diamino oksidaze, enzima koji pomaže razgradnji histamina u tijelu. Smanjenje razine oksidaze može dodatno povećati razinu histamina, što dovodi do začepljenja nosa, kožnih osipa i glavobolja. Za one koji su osjetljivi na histamine, najbolje je držati se alkohola s nižim razinama histamina, poput bijelog vina te izbjegavati ona koja sadrže dodane sulfite, koji također mogu izazvati alergijske reakcije.

Mlijeko i kompliciran odnos s alergijama

Mliječni proizvodi imaju složen odnos sa sezonskim alergijama. S jedne strane, neka istraživanja ukazuju na povezanost između konzumacije mlijeka i povećanog rizika od peludnih groznica. Međutim, genetska ispitivanja sugeriraju da veza možda nije tako jednostavna. Iako je potrebno više istraživanja, neki dokazi sugeriraju da neki mliječni proizvodi kao što su jogurt i zreli sirevi, mogu sadržavati histamine koji pak mogu izazvati reakcije kod osjetljivih osoba. Stoga, ako primijetite da mlijeko pogoršava simptome alergija, razmislite o prelasku na biljne alternative poput zobenog mlijeka, kokosovog jogurta ili drugih opcija bez mlijeka tijekom sezone alergija.

Iako sezonske alergije možda nikada neće potpuno nestati, pažljivo odabiranje hrane može pomoći u upravljanju simptomima i smanjenju nelagode. Izbjegavanje određenih namirnica koje pogoršavaju alergijske reakcije, može donijeti značajnu razliku.

25. travanj 2025 16:48