![36181824](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/05/k_36181824_640.jpg)
Ono smo što jedemo. Jeste li ikad pomislili da bi ono što stavljate na tanjur moglo utjecati i na vaše psiho-emotivno stanje? Prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu Journal of Affective Disorders, konzumacija hrane bogate spermidinom mogla bi smanjiti rizik za depresiju. To je samo razlog više da svakodnevnoj prehrani pristupimo odgovornije i svjesnije.
Saveznik mentalnog zdravlja
- Spermidin zaista možemo smatrati moćnom podrškom mentalnom zdravlju. Taj spoj, prirodno prisutan u ljudskim stanicama, stimulira autofagiju, proces koji čisti stanice od opasnog otpada. Poboljšavajući zdravlje stanica i smanjujući upalu, on djeluje kao neurozaštitnik, te nudi potencijalne dobrobiti za mentalno zdravlje i smanjuje rizik za razvoj simptoma depresije. I ne samo to, učinkovit je i u borbi protiv oksidativnog stresa u organizmu - pojašnjava dr. Giulietta Proserpio, specijalistica za dugovječnost i prehranu Klinike Forma u Milanu.
Kako ga uključiti u prehranu
- Kako biste ostvarili dobrobiti od spermidina, ključno je u prehranu uvrstiti namirnice koje su njime prirodno bogate. Stoga se u popisu za kupovinu obavezno trebaju naći pšenične klice, odležani sirevi poput parmezana i shiitake gljive - ističe dr. Proserpio dodajući da su spermidinom bogate i mahunarke, poput soje, leće i slanutka, kao i integralne žitarice, poput rižinih mekinja. Iako znanstvena zajednica još nije odredila neku preporučenu dnevnu dozu, redovito uključivanje ovih namirnica u obroke može vam pomoći da održite odgovarajuću razinu spermidina u organizmu. Osim toga, dr. Proserpio kaže da je prehrana bogata spermidinom odličan način i za prevenciju kognitivnog propadanja.
Ne samo spermidin
- Osim spermidina, postoje i druge prirodne tvari koje mogu poduprijeti ili unaprijediti psiho-emotivno zdravlje. I u ovom slučaju, važno je znati koje namirnice sadrže takve tvari koje djeluju kao podizači raspoloženja.
- Kurkumin, prisutan u kurkumi, poznat je po svojim moćnim protuupalnim i antioksidalnim svojstvima koja pomažu u borbi protiv stresa i anksioznosti. I omega 3 masne kiseline, prisutne u plavoj ribi i orašastim plodovima, od temeljne su važnosti za pravilno funkcioniranje mozga i smanjenje moždane upale. Hrana bogata vitaminima C i E je dragocjena jer ti vitamini štite mozak od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Vitamin C je prisutan u agrumima, brokuli i kiviju, dok vitamin E možete naći u orasima, sjemenkama suncokreta i biljnim uljima - nabraja dr. Proserpio. To, naravno, potvrđuje važnost raznolike prehrane. Samo raznolika prehrana može nam osigurati stalnu prisutnost tvari koje djeluju kao popravljači raspoloženja. Tim više je to važno zato što se nalazimo u dijelu godine kad su dani kratki, hladno je i sivo i kad je mnogima raspoloženje na niskim granama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....