
Sve se više otkriva koliko crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u ljudskom zdravlju, utječući na probavu, imunosnu funkciju, pa čak i mentalno blagostanje. Uz to, sve veći broj istraživanja sugerira da neravnoteža crijevnih bakterija može pridonijeti raznim bolestima, uključujući kolorektalni karcinom. O posljednjem je posebnu pažnju posvetila nedavna studija koju su vodili istraživači iz Mass General Brighama. Oni su naime proučavali ulogu dugotrajne prehrane i crijevnih bakterija u kolorektalnom raku koristeći podatke o sudionicima koji su bili praćeni tri desetljeća.
Jogurt i kolorektalni karcinom
Predmet proučavanja bio je jogurt, koji sadrži žive sojeve bakterija, i koji je uostalom već prepoznat po svojim zdravstvenim prednostima, osobito za probavni sustav. No, ova je studija objavljena u časopisu Gut Microbes došla do zaključka da dugoročna konzumacija jogurta može pomoći u smanjenju rizika od kolorektalnog karcinoma promjenom crijevnog mikrobioma. Istraživači su otkrili su da ljudi koji su konzumirali dvije ili više porcije jogurta tjedno, imali nižu stopu raka debelog crijeva pozitivnog na Bifidobacterium.
Rezultati studije
Studija je analizirala podatke iz dvaju velikih dugoročnih kohortnih istraživanja - Nurses’ Health Study (NHS) i Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Ova istraživanja prate više od 100.000 medicinskih sestara od 1976. godine i 51.000 medicinskih djelatnika od 1986. godine. Sudionici su redovito izvještavali o svojim prehrambenim navikama, uključujući konzumaciju jogurta, dok su istraživači prikupljali zdravstvene podatke, uključujući dijagnoze kolorektalnog karcinoma.
Istraživači su identificirali 3.079 slučajeva ovog karcinoma, od kojih je 1.121 imao dostupne uzorke tumorskog tkiva za analizu. Zanimljivo je da je 31 posto ovih tumora sadržavalo prepoznatljive razine Bifidobacterium. Naime, sudionici koji su redovito konzumirali jogurt imali su 20 posto nižu stopu Bifidobacterium-pozitivnog karcinoma debelog crijeva u usporedbi s onima koji nisu konzumirali jogurt. To naglašava moguću zaštitnu ulogu jogurta u ovom specifičnom podtipu raka, prenosi Mass General Brigham.
Koautor studije, dr. Tomotaka Ugai, istaknuo je da, iako je jogurt odavno povezan s gastrointestinalnim zdravljem, ovo istraživanje pruža dokaze da su njegovi zaštitni učinci specifični za Bifidobacterium-pozitivne tumore. Još jedan od autora, dr. Andrew T. Chan, naglasio je kako studija doprinosi boljem razumijevanju odnosa između prehrane, crijevnih bakterija i rizika od kolorektalnog karcinoma, osobito među mlađim populacijama.
Budući smjerovi istraživanja crijevnog mikrobioma
Iako su ovi rezultati obećavajući, istraživači naglašavaju potrebu za daljnjim studijama kako bi se definitivno utvrdila povezanost između konzumacije jogurta i smanjenog rizika od kolorektalnog karcinoma. Buduća istraživanja, navode stručnjaci, trebala bi kombinirati osnovnu znanost s velikim epidemiološkim studijama kako bi se utvrdilo mogu li prehrane bogate probioticima služiti kao strategija prevencije raka.
Snažna povezanost hrane i zdravlja
Kako bilo, ova studija dodatno potvrđuje sve veću količinu dokaza da ono što jedemo izravno utječe na naš crijevni mikrobiom i, posljedično, na naše cjelokupno zdravlje. Dok znanstvenici nastavljaju istraživati složeni odnos između prehrane i bolesti, jedenje jogurta može svakako postati i vaš učinkovit prehrambeni izbor u promicanju zdravlja crijeva, a potencijalno i u smanjenju rizika od raka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....