SHUTTERSTOCK
Imamo recept

Ne zaboravite na snagu ovog povrća. Crijeva i srce će vam biti zahvalni, a može pomoći i kod anemije

Neki od ključnih nutrijenata su mangan, folna kiselina, željezo i bakar te vitamini C i B3

Zamislite da ste upravo u tijelo unijeli pravo bogatstvo hranjivih tvari sa samo jednom namirnicom. Zvuči dobro, zar ne? Ona doista postoji i prepuna je esencijalnih vitamina, minerala i fitokemikalija koje doprinose našem zdravlju. Štite nas od anemije, neurodegenerativnih bolesti, a naše je srce osobito voli. Loša strana priče je što je se tako rijetko sjetimo uključiti u prehranu. Neki od ključnih nutrijenata cikle su mangan, folna kiselina, željezo i bakar, a ovo korjenasto povrće također obiluje i vitaminima C te B3.

Anemija

Zahvaljujući visokom sadržaju željeza, folne kiseline i vitamina C, cikla se smatra osobito učinkovitom u borbi protiv anemije. Pregled literature iz 2022. pokazao je da konzumacija cikle značajno povećava razine hemoglobina, nudeći pritom nefarmakološki tretman za anemiju. Još jednom studijom utvrđeno je da sok od cikle poboljšava razine hemoglobina i hematokrita kod trudnica, pri čemu ključnu ulogu igra visok sadržaj folne kiseline.

Sportska učinkovitost

Cikla je bogata nitratima koji poboljšavaju sportsku izvedbu. Prema sustavnom pregledu objavljenom u časopisu Nutrients, ispijanje soka od cikle može poboljšati kardiorespiratorne performanse, poboljšati sportsku učinkovitost i smanjiti osjećaj iscrpljenosti. Za najbolje sportske rezultate, preporučljivo je popiti sok od cikle dva do tri sata prije aktivnosti za postizanje optimalne razine nitrata u krvi.

Snižava tlak

Osim sportske učinkovitosti, nitrati su se pokazali odličnim i za zdravlje srca. Kada se pretvore u dušikov oksid, nitrati pomažu proširiti krvne žile i smanjiti povišeni krvni tlak.

Protuupalna svojstva

Ovo je korjenasto povrće važno i u borbi protiv upale. Naime, pokazalo se da betalaini u cikli (fitonutrijenti koji daju pigment) imaju snažna protuupalna svojstva. U kombinaciji s visokim razinama antioksidansa cikla je odlična saveznica u borbi protiv oksidativnog stresa kojeg povezujemo s nizom kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak.

Prijateljica crijeva

Zdravlje počinje u crijevima, istinita je rečenica koju malo malo čujemo. Sadrže crijevnu mikrobiotu, koja ima ključnu ulogu u imunitetu, probavi i općem zdravlju. Tu uskače cikla koja ima odličan izvor dijetalnih vlakana. Znamo da su ona važna u našoj prehrani, a poznata nam je i činjenica kako baš njih premalo unosimo u tijelo. Osim toga, vlakna imaju ključnu ulogu zdravlju probavnog sustava jer hrane dobre crijevne bakterije, štite od gastrointestinalnih bolesti i pomažu kod zatvora.

Kako je pripremiti

Unatoč tome što je u našim krajevima cikla najčešće korištena kisela, kao zimnica, uz malo mašte, ovo povrće možete koristiti na još puno drugih načina. Možete je konzumirati sirovu, pečenu, kuhanu na pari ili kao sok.

Štapići od cikle

1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i protvan u koji ćete staviti ciklu obložite papirom za pečenje.

2. Ciklu ogulite i narežite na štapiće.

3. Štapiće stavite u posudu, pokapajte je maslinovim uljem i začinite solju i crnim paprom te začinima po želji. Pomiješajte da se sve sjedini i prebacite štapiće na protvan.

4. Pecite 30 do 35 minuta ili dok ne omekša.

5. Ostavite ciklu oko pet minuta da se ohladi, a zatim je poslužite uz omiljeno glavno jelo ili je jedite samostalno kao grickalicu uz omiljenu TV-seriju.

20. siječanj 2025 09:01